Alle Tiders Bolcher

Helles forord til bogen

Alle Tiders Bolcher fra 1995

Det Søde Liv Alle Tiders Bolcher lav selv slik bolcher

✔ Lån den på biblioteket

✔ Læs boganmelder Lise Lotte Larsen beskrivelse af bogen nederst

Det Søde Liv Alle Tiders Bolcher om lav selv slik bolcher

FORORD:

Mon ikke det har fascineret de fleste at se en bolchekoger i arbejde? På mig har bolchefremstilling altid virket dragende, fordi processen er omgærdet af en vis mystik. Opskrifter og principper holdes skjulte, og ingen dropskoger vil røbe »de hemmelige recepter«.

Da jeg for alvor besluttede mig for, at jeg ville lære at koge bolcher, fandt jeg hurtigt ud af, at jeg selv måtte eksperimentere mig frem. Det var et hårdt – men også spændende – arbejde, som jeg i dag har gjort til mit levebrød. Året rundt underviser jeg i bolchefrem-stilling, og på opfordring af mange kursister har jeg nu skrevet denne bog.

Når man kender grundprincipperne og bruger de rigtige redskaber og materialer, er det rimelig nemt at fremstille sine egne bolcher, og det endda hjemme i sit eget køkken! På mine kurser har det været utroligt inspirerende for mig at opleve, hvor glade og henrykte folk bliver, når de klipper deres første bolche, eller senere når de har opfundet en ny og spændende sammensætning, hvad angår smag og farve. Denne glæde gives videre, når de hjemmelavede bolcher foræres væk som gave, eller måske når familien samles omkring fremstillingen af »lørdagsslikket«.

Vi bliver mere og mere opmærksomme på, hvad vi spiser, og de fleste vil helst undgå naturfremmede stoffer. Derfor er alle opskrifter i denne bog også baseret på naturlige farvestoffer og naturlige eller naturidentiske smagsstoffer. En del mennesker med allergi eller sukkersyge har svært ved at finde slik, som de kan tåle. Især for børn er det af stor betydning, at også de har nogle bolcher, der kan deles ud og ser ud som købte. Sidst i bogen findes et afsnit, der udelukkende handler om fremstilling af sukkerfri bolcher.

Bogen er inddelt i en række hovedafsnit, der svarer til mine kurser. Det er uhyre vigtigt ikke at gå for hurtigt frem og springe nogle af bogens første afsnit over. Har man ikke prøvet at fremstille bolcher før, er det vigtigt at læse bogen fra en ende af for at få det hele med.

Det er nødvendigt at kende grundprincipperne og være fortrolig med arbejdet med bolchemasse, farver og smagsstoffer, før man går videre med fremstilling af flerfarvede bolcher.

Når man giver sig i kast med fremstillingen, kan det anbefales at have en hjælper, så arbejdet kan fordeles. Det gælder nemlig om at være rap på fingrene, når først bolchemassen er klar.

Bogens bolcher er afbildet på farvebilleder, så man kan danne sig et indtryk af, hvordan de færdige bolcher ser ud. Ud for mange overskrifter er der et lille tal i et kvadrat. Dette tal fortæller, på hvilken side man kan se et billede af bolchet.

Du kan hente yderligere inspiration i mine to andre bøger: ALLE TIDERS Slik – Lakrids & Karameller og ALLE TIDERS SLIK – Vingummi & Chokolade, som også kan lånes på biblioteket.

Rigtig god fornøjelse

Helle Beisheim

Forfatter og indehaver af Det Søde Liv 1994-2011

 

Boganmeldelderen Lise Lotte Larsen skrev
 om Helles bog:
“Alle Tiders Bolcher” – af Helle Beisheim. Helle/ Klematis hobby/fotos: Hanne Stroyer – 72 sider:

Yderst appetitligt og forbilledligt pædagogisk i både tekst og billede gives her opskrifter til bolchefremstilling på hobbyniveau. Forordet forklarer, hvordan bogen bruges og nævner fordelene ved at lave bolcher selv: det er sjovt, og man er herre over de anvendte tilsætningsstoffer, af hvilke denne bog udelukkende anvender de naturlige eller “naturidentiske”.

Først forklares om redskaber og processer, og derefter følger et stort og varieret antal opskrifter i stigende sværhedsgrad. Dvs. her sluttes med fyldte bolcher, bolsjer med indviklede mønstre i midten og alternative fantasifulde udformninger af bolchemassen. Samtidig samles flere opskrifter under hovedoverskrifter som hhv. påske-, sommer-, efterårs- og julebolsjer, gammeldags og syrlige bolcher osv. Der sluttes med sukkerfri bolcher samt en gennemgang af oprindelse og indhold i de anvendte farve og smagsstoffer.

Fine, små fotos støtter forklaringerne og store helsides superæstetiske opstillinger af de færdige produkter stimulerer mundvandet. Glem alt om huller i tænderne, tænk i stedet på det hul i bogbestanden, der hermed kan plomberes. Af nyere om emnet findes kun den mere beskedne Lotus: Bolsje-kogebogen (1995). Fremstillingen kræver voksen præcision og hurtighed, men de nødvendige hjælpere kan sagtens være børn.

Lise Lotte Larsen